.

.

söndag 17 juni 2012

Världens största och världens minsta hund

varghund-chihuahua[2]
Världens största och världens minsta hundras – irländska varghunden Luna och chihuahuorna Gosan och Maya. Här delar de lite gottigott som ligger i gräset.

Chihuahua är världens minsta hundras och är uppkallad efter delstaten Chihuahua i Mexiko, varifrån den härstammar” (Wikipedia). Var rasen kommer ifrån dessförinnan är däremot omtvistat - från Malta, Egypten och Mexiko är de vanligaste teorierna. I Sverige är chihuahua en populär hundras – förra året låg långhårig chihuahua på sjätte plats i Svenska Kennelklubbens registreringsstatistik. Om man räknar samman långhårig och korthårig (som kom på sjunde plats) så kommer de på första plats med 1170 (långhårig chihuahua) respektive 1168 (korthårig chihuahua) nyregistreringar.

Den irländska varghunden är inte lika vanlig i Sverige – endast 199 nyregistreringar gjordes förra året. Fram till och med 1600-talet användes varghunden för jakt på varg och hjort på Irland. Sedan minskade vargstammen och hundrasen var på väg att utrotas. I mitten av 1800-talet började man avla på de få hundar som fanns kvar och man blandade in skotsk hjorthund, borzoi och grand danois. Så småningom blev den irländska varghunden erkänd som egen hundras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar